Over ons

Welkom bij The Herbal Brewery, een brouwerij ontstaan uit goesting en passie. Ontdek de subtiele en verrassende smaken van onze veldwynen en andere gefermenteerde dranken.

The Herbal Brewery staat voor:

  • Experimenteren met en exploreren van pure smaken
  • Liefde voor permacultuur
  • Lokale netwerken

Tijdens mijn herboristenopleiding trokken de wilde planten die we op onze wandelingen tegenkwamen mijn aandacht. Een wondere wereld ging open: brandnetelzaad als krachtvoer, distelbloemetjes in een ice-tea… Waar mijn geliefde gefascineerd raakte door de medicinale werking van de kruiden, focuste ik me meer op hun culinaire toepassingen. 

Een boeiende ontmoeting en het boek De groene genade inspireerden me voor mijn eindwerk. Ik begon volgens oude traditie alcoholische fermentaten op basis van planten zonder toevoeging van druiven en sulfieten, te brouwen. Al doende leerde ik wat fermenteren inhoudt: de impact van temperatuur, het spelen met tijd, het zien parelen, horen bruisen, de geuren en smaken. De voldoening van het zelf plukken, het contact met bioboeren uit de streek, het dagelijks roeren, hevelen en horen pruttelen was een welkome afwisseling met het bedrijfsleven waar ik werkzaam ben. Het idee voor een lokale brouwerij kreeg stilaan vorm. 

The Herbal Brewery zag het licht: een plek om nieuwe smaken te ontdekken en te experimenteren met de kruiden die ons omringen. Een heerlijk speelveld waarbij ik oude kennis aan nieuwe technieken koppel om zo de vaak ‘vergeten’ smaken van wilde planten in een drank te vatten. Vaak kennen we van de wilde planten immers nog de geur, hoe hij aanvoelt en hoe hij eruitziet. Maar de smaak ervan is voor velen, mezelf inclusief, een eerder vergeten zintuig. Net zoals de natuur groeit de brouwerij organisch. Ondertussen heeft ook mijn schoonvader, Herman, de brouwmicrobe te pakken en breidt de brouwerij stilaan uit.

En dat de toekomst nog veel schoons in petto heeft, dat weten we nu al. The Herbal Brewery is het eerste uitgewerkte project in het bredere kader van ‘De Verbeelding’. Dit sociaal-ecologisch project, met als centraal thema permacultuur, is momenteel in voorbereiding en krijgt de komende tijd verder vorm.